1   - следећа страна 

Измена школског календара

Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је одлуку о измени Правилника о календару образовно-васпитног рада основних школа за 2019/2020 и Правилника о календару образовно-васпитног рада средњих школа за 2019/2020. годину како би се оптимално и функционално користило време ученика у периоду када је планиран пролећни распуст.

Уместо раније планираног распуста од 13. до 20. априла за основне школе у Републици Србији, без територије Војводине, настава на даљину одвијаће се према најављеном распореду од 13. до 16. априла, а за средње школе 15. и 16. априла 2020. године.

Наставак похађања наставе на даљину и за основне и за средње школе планиран је од 21. априла 2020. године, док ће у пеиоду од 17. до 20. априла бити емитoвани пригодни едукативни садржаји у вези са празником и садржаји који су у функцији квалитетног коришћења слободног времена.


Учење на даљину

Поштовани родитељи и ученици,

Са поносом вас обавештавамо да је наша школа обезбедила техничке предуслове за учење на даљину, одговарајући на упутства које смо добили од Министарства просвете о начину организовања наставе у време ванредног стања.

Као платформу за рад користимо, још од 2011. године, Google for Education  коју су до сада употребљавали само наставници.  У складу са новонасталим потребама и обавезама, користећи већ наставницима познату платформу, настава ће се (поред часова на РТС-у) обављати путем Google Classroom  платформе за учење на даљину.

Успели смо да за један дан отворимо корисничке налоге за свих 627 ученика. Они су распоређени по групама- одељењима, којима управља разредни старешина.

Приликом формирања налога, водили смо рачуна о заштити података о личности. Свима су додељени налози који нису са именом и презименом, како би се задржала анонимност ван одељења. Лозинке које су јавно додељене, морају да се при првој пријави замене другим, тако да оне нису више познате администраторима и наставницима.

Сваки ученик ће од разредног старешине добио свој налог и лозинку. Осим овога, од својих разредних старешина ћете добијати кодове за приступ наставним садржајима које за вас буду остављали наставници-(презентације, задаци, тестови…).

Очекујемо да ученици свакодневно посећују Гугл учионицу, јер ће сваки дан имати нове садржаје или задатке.


Остваривање образовно-васпитног рада учењем на даљину

Допис из Министарства

Поштовани, 

Обавештавамо вас да је Влада Републике Србије одлучила да се, због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави непосредни образовни-васпитни рад у школама на територији Републике Србије.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је оперативни план за наставак школовања учењем на даљину. 

Почетак реализације васпитно-образовног рада учењем на даљину је 17. март 2020. године.

Смернице за реализацију рада путем учења на даљину, у периоду када нема непосредне наставе, а у зависности од нивоа образовања и облика који је предвиђен су: 

1. Едукативни садржаји за учење на даљину који се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе:

Свакодневно, почев од 8.00 часова, шест дана у недељи, биће емитовани посебно припремљени и адаптирани наставни садржаји који обухватају наставне јединице изабраних предмета у складу са прописаним планом и програмом;

- Часови ће бити емитовани на РТС Канал 3, према распореду по разредима који ће дан раније бити достумап на сајту Министарства просвете, неуке и технолошког развоја (www.rasporednastave.gov.rs);

- За ученике од 1-7. разреда, емитоваће се образовни садржаји од по два часа дневно;

- За ученике 8. разреда емитоваће се едукативни садржаји у блоковима од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час је један од предмета који се полажу на завршном испиту; 

- За ученике којим је потребан структуиран индивидуализован приступ у раду, односно прилагођавање у оквиру индивидуалног образовног плана (ИОП), ИОП1, ИОП2 и ИОП3 потребно је да наставници припреме посебне материјале за учење и да их учине доступним ученицима у договору са њиховим родитељима/старатељима.

- У случају да интернет није доступан свим ученицима, обавеза је директора и одељењских старешина да распоред часова који ће бити емитован на РТС Канал 3 редовно објављују на месту које је директно ученицима и родитељима: улаз школе, спољашња огласна табла, а може се прослеђивати и путем друштвених мрежа и SMS порука.

- Истовремено са емитовањем ТВ часова, наставници су у обавези да, у сарадњи са одељењским старешинама, остваре потребну комуникацију са ученицима и / или њиховим родитељима када је потребно да дају додатна упутства за учење након емитованих саржаја (додатне презентације или задаци за вежбање и радној свесци, домаћи задаци, есеји, анализе, презентације, илустрације, цртежи и друго). Ово се односи и на предмете који ће бити мање застуљени учењем преко канала РТС Канал 3 (музичка култура, ликовна култура, физичко и здравствено васпитање, страни језик, техника и технологија и друго)

 

2. Онлајн платформе као подршла наставе на даљину

- Наставницима и уеницима на располагању је велики број онлајн платформи (Viber. Zoom, Microsoft Team), као и национална платформа за онлајн учење Моја школа. Њиховим коришћењем наставници и ученици биће у ситуацији да остваре интеракцију и размену материјала у функцији савладавања програмских садржаја.

- Упутства за коришћење ових платформи моћи ће да се нађу на интернет страници www.rasporednastave.gov.rs и њихово коришћење је бесплатно.

На званичној страни Министраства биће постављена одговарајућа упутства, као и обавештења о датумима у вези са почетком њиховог функционисања.

 

3. Праћење напредовања ученика у периоду учења на даљину

На основу материјала које наставници достављају ученицима и на основу повратних информација ученика након праћења ТВ лекција (часова) и других образовних садржаја, потребно ја да наставници бележе податке о напредовању ученика до којих могу доћи кроз различите врсте размена (домаћи задаци, структурирана вежбања и провере, есеји, пројекти, презентације, цртежи и сл.). Своје продукте и домаће задатке ученици могу достављати наставницима путема мејла (слике, фајлова) или у оквиру одабране онлајн платформе. 

 

4. Додатни видови подршке ученицима у учењу на даљину

Потребно је да одељењске старешине подстичу ученике на редовно учење и рад, да им пруже подршку у томе, при чему могу користити различите видове електронске комуникације. Ова комуникација је у функцији пружања психо-социјалне подршке и од посебне је важности за ученике и родитеље у привремено отежаним условима и у припреми за прелазак на редовни режим наставе и учења.

 

5. Додатне информације у вези са учењем на даљину, као видом подршке настави, родитељи могу добити позивом на број 011/735 05 57

 

 

 

 

 


Пројекна настава другог разреда

Пчеларство

У склопу Пројектне наставе, ученици другог разреда имали су едукативно предавање које је одржао господин Павле Анђелковић. Ученици су чули многе занимљивости о пчелама, како се пчеле узгајају, негују и који је њихов значај за нашу планету.

Посебно су уживали у дегустацији меда.

http://www.osvladaaksentijevic.edu.rs/upload/thumbnail (4).jpg


Поклон курс енглеског језика

"LINKgroup" нуди услуге беспалтног усавршавања енглеског језика.

Након успешне сарадње са школама LINKgroup нуди бесплатне online курсеве, преко  установе Савремена основна школа. Будите слободни да на следећем линку погледате више о акцији https://www.savremena-osnovna.edu.rs/kurs-engleskog

Школа ће добити три полон-кода који ће бити додељени свим ђацима који су заинтересовани узраста од петог до осмог разреда. Ђаци који одаберу да похађају бесплатне курсеве енглеској језика добиће своју меил адресу и сва корисна упутства од стране наставника. 

Сматрамо да је са учењем и усвајањем нових знања потребно кренути од малих ногу како би се деца, још у најранијем узрасту, определила да едукација буде њихов животни избор.


1   - следећа страна