Kлуб за Уједињене нације Основне школе „Влада Аксентијевић“ обележио је Дан сећања на жртве Холокауста, посетивши споменик подигнут у славу свих жртава са подручја бивше Југославије на Старом Сајмишту. Ученици су посетили Старо сајмиште 26.01.2021. године, и за време обиласка су  разговарали о жртвама, али и њиховим спасиоцима о којима су слушали на тематској настави.

       Kако би што више ученика било упознато са Даном сећања на жртве Холокауста,   Kлуб за Уједињене нације на челу са наставницом историје Марином Радичевић се прикључио тематској настави Холокауст у сарадњи са наставницом немачког језика, Весном Лукић, тако да је Холокауст био тема на часовима историје и немачког језика. Активност је прерасла у прављење паноа на немачком језику у чему су учествовали ученици од VI до VIII разреда. Захваљујући овој сарадњи ученици наше школе су имали прилику да се упознају са историјом Другог светског рата али и са тим да је немачки језик, језик уметности и културе, заоставштина западне цивилизације, а не огледало Трећег рајха.

       Велики допринос, упознавању са термином холокауст и херојима који су спашавали људе и децу од слања у логоре, имало је и предавање школског педагога Бојане Милутиновић „Праведници међу народима“ који су добили то признање од Републике Израел захваљући спашавању Јевреја, а нарочито деце од слања у радне логоре.

    Тако је у духу светосавља пружена рука помирења, а велика слава и празник нашег народа обележен и подсећањем на невине жртве Другог светског рата, са циљем да се тако нешто никад не заборави, а самим тим и не понови.