Доситеј Обрадовић (1742-1811) је био српски просветитељ и реформатор. Радио је на просвећивању свог народа и указивао на значај васпитања младих. Преводио је разна дела и писао своја. Био је први министар просвете у Србији и оснивач Велике школе. Најзначајнија дела Доситеја Обрадовића су књиге: „Живот и прикљученија“, „Совјети здраваго разума“ и „Писмо Харалампију“. Преводио је Езопове, Лафонтенове, Федрове и Лесингове басне. Уз басне је додавао своја наравоученија. Доситеј је први створио националну књижевност на чистом народном језику.

„Дан сећања на Доситеја Обрадовића“ установљава се 10. априла (по старом календару 28. март), јер је дан Доситејеве смрти једини тачан, релевантан датум који се односи на њега. Дани од 10. априла и наредних недељу дана обележавају се разним радионицама, ученичким конкурсима, научним и стручним скуповима, културним манифестацијама – под именом „Доситејеви дани“.

Ученици најмлађег узраста су ову недељу посветили читању Доситејевих басни и упознавању са Доситејевим животом. Илустровали су басне на креативан начин које сада красе хол наше Школе.