14. априла ученици трећег разреда су посетили библиотеку на општини Палилула, „Милутин Бојић“. Том приликом им се прва обратила Олга Јечменица, библиотекарка и наша сарадница. Укратко им је испричала нешто о животу и стваралаштву знамените личности по којој ова библиотека носи име. Ученици су знали да је Милутин Бојић творац најупечатљивије песме „Плава гробница“ и чак су одрецитовали неколико строфа. Након приче о Бојићу, Олга их је информисала о томе како могу постати чланови и ове библиотеке и пожелела им топлу добродошлицу. На ред је дошла наша драга Тања из издавачке куће ProPolis Books, са којом смо већ имали прилике да сарађујемо на радионицама одржаним ученицима другог разреда.

Одељењу 3/1 је представила књигу „Тату и Пату у чудноватој причаоници“. Тату и Пату су браћа из Чудесије. Они су у свету чудноватих бајки. Досадиле су им бајке које се читају увек истим једноличним мрмљањем, уз које се заспи. Јер, проблем није нужно у читаоцу, ни у слушаоцу, ни у причи. Проблем је што уз причу није понуђено одговарајуће упутство за читање. Ове бајке се читају мењањем гласова: пискутаво, топло, брундаво, мумлајући, издишући, с француским акцентом, шапатом, виком, с руским акцентом...

Одељењу 3/2 је представила добро познату „Кућу медењака“ где су ученици били у прилици да сами бирају на који начин ће наставити причу и за који крај ће да се одлуче, пошто је ово књига која обилује различитим завршецима, а ученици су креатори приче.

Одељење 3/3 је упознато с делом „Весела анатомија“. Неко би помислио да када лекар пише о људском телу, то мора да је досадно. Међутим, ова књига доказује супротно. „Весела анатомија“ је комплетан водич кроз људско тело. Едукативно, информативно, јасно написано штиво, с описима и карикатурама, с дијаграмима и шкакљивим темама. Ученици су посебно уживали у завршним одељцима на крају сваког поглавља: истина или ћорак? Нешто као веровали или не, само о анатомији.

Уживали смо у овој посети и радујемо се новим сусретима!